dinsdag 8 oktober 2013

Sempervivum

Semper = Altijd
Vivum= Leven(d)
Deze plant is altijd groen, groeit het hele jaar.
Een rotsplant, uit de vetplantenfamilie Crassulaceae
Andere namen: Donderblad, Huislook of Donderbaard ooit door Karel de Grote, die raaddde de mensen aan dit op hun daken te laten groeien, het zou de bliksem tegenhouden.
Hij groeit met bladrozen, zeer decoratief vind ik zelf, ik heb verschillende soortjes hiervan thuis.
Deze kan heel lang buiten, wel tot de vorst, dan naar binnen, het is een rotsplant, dus doet het goed op puin en stenen, wil die ook graag in de pot, hij moet een beetje werken voor zijn wortels.
Matig water geven, kan wel iets hebben, maar niet stilstaand water, dan ontstaat er rotting.
Ze zijn er in het groen, beetje behaard, donkerrood, veel verschillende kleuren. Er bestaan dan ook tientallen soorten in deze familie.
Stekken gaat vrij eenvoudig, uitlopers afsnijden. Voor het goede, even het snijvlak laten indrogen en dan pas planten, als de snijwond nog open is, kan gemakkelijk rotting ontstaan. Je kunt de stekken nog in het stekpoeder dopen als je dat hebt, het hoeft niet. Planten tot onder het bladroosje. Zo zien stekken eruit:


Foto van @ronmcn (Instagram)

3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom zou je die in godsnaam binnen zetten in de winter? Ze zijn volkomen winterhard...als je iets plaats dat weg heeft van een gids, geef dan aub correcte informatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zocht hoe je deze plant kan vermeerderen.ik heb hier duidelijke info gevonden.ik ga het direct eens uitproberen. Bedankt voor de info.

    BeantwoordenVerwijderen